【国民娱乐每日礼金gm777.top,盛大彩票|官网登录中大奖】我们为您提供盛大彩票|官网登录注册,盛大彩票|官网登录投注,盛大彩票|官网登录app,盛大彩票|官网登录平台,巨华彩票开户,充提快速,操控简单,为盛大彩票|官网登录彩民服务!

歡迎訪問中國在職研究生教育信息網-在職研究生報名門戶網站
熱 點:在職研究生招生簡章 | 在職研究生報考條件 | 北京在職研究生 | 上海在職研究生 | 廣州在職研究生 | mba
當前位置:中國在職研究生教育信息網 > 工程碩士 > 歷年真題

2010年在職體育碩士入學資格考試真題A卷

來源:中國在職研究生教育信息網發布時間:2013-06-05 16:33:45

  2010年在職體育碩士入學資格考試真題A卷如下:

  考生須知
  1. 本試卷滿分150分。
  2. 請考生務必將本人考號最后兩位數字填寫在本頁右上角方框內。
  3. 本試卷為A型試卷,第一部分的答案必須用2B鉛筆填涂在A型答題卡上,做在其它類型答題卡或試卷上的無效。答題前,請核對答題卡是否A型卡,若不是,請要求監考員予以更換。
  4. 在答題卡上正確的填涂方法為在答案所代表的字母上劃線,如[A] [B] [C] [D]。
  5. 第二部分必須用藍色或黑色墨水筆在答題紙上指定位置按規定要求作答,未做在指定位置上的答案一律無效。
  6. 交卷時,考生須配合監考員驗收,并請監考員在準考證上簽字(作為考生交卷的憑據),否則,若發生答卷遺失,責任由考生自負。

  第一部分
  一、英語語法單項選擇題
  Directions: In this part there are ten incomplete sentences. For each sentence there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that best completes the sentence. Mark your answer on the ANSWER SHEET with a single line through the center. (10 points, one for each)
  1.The first Youth Olympic Games ______ in August 2010 in Singapore.
  A.will hold B.is held
  C.held D.were held
  2.The book ______ well and was reprinted many times.
  A.sells B.is selling
  C.was sold D.sold
  3.Our car ______ down half way, we had to run to the nearest rescue station for help.
  A.breaks B.broke
  C.breaking D.broken
  4.Will you call them up and tell them we’ll start training as soon as the rain ______?
  A.will stop B.stops
  C.is to stop D.is going to stop
  5.______ more training, they could have done better in the World Cup.
  A.Given B.To give
  C.Giving D.Having given
  6.______ you have your health, nothing else matters.
  A.As well as B.As long as
  C.As much as D.As soon as
  7.Look what you’ve done! You ______ more careful.
  A.should have been B.may be
  C.must be D.would have been
  8.He is ______ player as anyone else on the football team.
  A.as an intelligent B.so intelligent a
  C.so an intelligent D.as intelligent a
  9.No sooner ______ it than she burst into tears.
  A.she had said B.did she say
  C.had she said D.she said
  10.It is very frequently in the fields ______ several branches of science overlap that the most exciting results are obtained.
  A.which B.that
  C.where D.when
  二、英語詞匯單項選擇題
  Directions: In this part there are ten incomplete sentences. For each sentence there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that best completes the sentence. Mark your answer on the ANSWER SHEET with a single line through the center. (10 points, one for each)
  11.Believe it or not, the majority of the world does not ______ our mother tongue.
  A.speak B.talk
  C.say D.utter
  12.His main sporting ______ are golf and tennis.
  A.events B.fashions
  C.games D.interests
  13.Is there anyone who ______ the plans put forward by the committee?
  A.differs B.opposes
  C.disagrees D.objects
  14.The ______ he said it he knew what a mistake he had made.
  A.moment B.time
  C.occasion D.hour
  15.This title ranks alongside the Olympics ______ importance.
  A.in terms of B.in favor of
  C.in spite of D.in place of
  16.She is ______ rated number two in the world.
  A.primarily B.originally
  C.currently D.suddenly
  17.Many people believe that there can be no true sports ______ the idea of fair play.
  A.without B.with
  C.alongside D.against
  18.A very large number of people ______ sport for the benefits of “health-related fitness”.
  A.involve in B.engage in
  C.carry on D.go on
  19.I had the ______ same problem as you when I first started.
  A.actual B.factual
  C.exact D.precise
  20.Care should be taken to decrease the length of time that one is ______ loud continuous noise.
  A.involved in B.attached to
  C.associated with D.subjected to
  三、英語閱讀理解題
  Directions: In this part there are two passages. Each passage is followed by questions or unfinished statements with four choices marked A, B, C and D. Decide on the best choice and mark your answer on the Answer Sheet with a single line through the center. (10 points, one for each)
  Questions 21-25 are based on the following passage:
  London started its first major bike hire scheme on July 30th. Transport For London (TFL), the agency responsible for moving people around England’s capital, put 5,000 bicycles in 400 different locations around the city. The idea is to cut traffic, reduce pollution and provide a greener way of getting around London’s streets. The scheme had a few teething problems on its first day as people could not lock the bikes properly once they had finished riding them. As a gesture of goodwill, London Mayor Boris Johnson announced all rentals on the first day would be free of charge. The bikes are available for free for the first 30 minutes but costs go up steeply thereafter. Renters have to pay $1.60 for the first hour and $78 for 24 hours. The bikes are clearly designed for very short trips.
  TFL says it sees a “cycle revolution” happening in London. It predicts there will be around 40,000 new cycle journeys every day on the rental bikes. Mr Johnson says he wants to see a return to the turn of the 20th century, when 20 per cent of journeys in London were made by bicycle. The scheme has received a lot of positive feedback in the first two days. Many Londoners believe it is a great alternative to London’s overcrowded and overpriced trains and buses. One commuter (遠程上班族), Andy Clark, told the Reuters news agency: “It’s a great idea. I’ve seen it operating in Paris and Barcelona and thought why don’t we have one?” The Londonist Blog said the bikes were very sturdy and were “designed to withstand a beating from both careless cyclists and drunken vandals(故意破壞公物者)”.
  21.London’s bike rental service is intended to ______.
  A.move people around free of charge
  B.ease traffic problems on the city’s roads
  C.promote the bike sales in the city
  D.raise people’s awareness of pollution
  22.A problem of the bike hike scheme on its first day was that ______.
  A.the bicycles could not be locked properly
  B.people didn’t pay for the rental service
  C.it brought renters some tooth problems
  D.people didn’t know where to return the bikes
  23.How much does it cost to rent one of the bikes for a day?
  A.No money. B.$1.60.
  C.$30. D.Almost $80.
  24.Which of the following is NOT true according to the passage?
  A.A “cycle revolution” happened at the turn of the 20th century.
  B.Around 40,000 journeys a day will be made on the rental bikes.
  C.A fifth of all London journeys were on bicycles over 100 years ago.
  D.People are supportive of the bike rental scheme when it started.
  25.The word “sturdy” (Line 9, Para.2 ) most probably means ______.
  A.convenient B.low-priced
  C.strong D.widespread
  Questions 26-30 are based on the following passage:
  Calls to use technology for big decisions in football are coming thick and fast at the FIFA World Cup — the game’s greatest event. These follow two totally wrong refereeing(裁判的)decisions that marred the games between Germany and England, and Argentina and Mexico. In the first game, a shot by England player Frank Lampard clearly crossed the goal line by a metre. Neither the referee nor his officials saw it so no goal was given. In the later game, Argentina’s Carlos Tevez was several metres offside (越位). Despite the whole Mexican team protesting, his headed goal was given. Both of these obvious errors potentially changed the outcome of the game. England would have had the momentum(勢頭), coming back from 2-0 down to level at 2-2. Mexico lost their shape after Tevez’s goal was allowed to stand.
  There have been many calls for FIFA president Sepp Blatter to resign. Tottenham boss Harry Rednapp said Mr Blatter should be embarrassed. Blatter believes there is no place in football for goal-line technology or video replays. FIFA general-secretary Jerome Valcke said in March: “Technology should not enter into the game…Let’s keep the game of football as it is.” The game’s two top officials are ignoring the fact that technology is used extremely well in almost every other sport to bring fairness and reduce human error. Former England captain Alan Shearer pointed out: “All the managers and the stars of football are calling for it.” Even Maradona had sympathy for England, saying: “Today we saw that goal that was ruled out for England, and you know that I’m not a great fan of England.”
  26.Which of the following can be the title of the passage?
  A.Calls for Technology in Soccer
  B.Referee Errors at the FIFA World Cup
  C.Calls for FIFA President to Resign
  D.Unfair Rules of the FIFA World Cup
  27.Which of the following is NOT true according to the passage?
  A.Many people want to see technology introduced in soccer games.
  B.The Mexican team accepted the referee’s decision without argument.
  C.Mistakes were made by referees in two important World Cup matches.
  D.Mexico’s football changed after the poor judgment by the referee.
  28.The word “marred” (Line 3, Para.1) is closest in meaning to ______.
  A.ruined B.embarrassed
  C.happened D.protested
  29.It is stated in the passage that the FIFA president ______.
  A.has called for the referees to resign
  B.wants goal-line technology but FIFA doesn’t
  C.dismisses the use of video replays in football
  D.believes that technology can bring fairness
  30.What does the passage say about Maradona?
  A.He is England’s old enemy.
  B.He wants technology in football.
  C.He is a great fan of England.
  D.He feels sorry for England.
  四、體育綜合單項選擇題(每小題1分,共15分)
  31.周期安排原則的理論依據不包括( )。
  A.物質運動周期性的普遍規律B.人體競技能力變化的周期性特征
  C.人體生物特點D.適宜比賽條件出現的周期性特征
  32.下列不屬于動作軌跡的構成要素是( )。
  A.軌跡形狀B.軌跡方向
  C.軌跡幅度D.軌跡結構
  33.等動力量訓練法是在指動作速度基本不變的情況下,肌肉始終能發揮出( )的訓練方法。
  A.最大力量B.較小力量
  C.持續力量D.較大力量
  34.發展最大力量的途徑不包括( )。
  A.加大肌肉橫斷面積
  B.增加肌肉中磷酸肌酸的儲備量,加快工作中ATP的合成速度
  C.增加肌纖維的數量
  D.提高肌肉間及肌纖維之間的協調性
  35.訓練課的結構一般包括( )。
  A.準備部分、基本部分和結束部分B.開始部分、基本部分和結束部分
  C.準備部分、主干部分和結束部分D.準備部分、基本部分和休整部分
  36.《學校體育工作條例》規定普通中小學校、農業中學、職業中學每天應當安排課間操,每周安排三次以上課外體育活動,保證學生每天有( )體育活動的時間(含體育課)。
  A.1小時B.半小時
  C.45分鐘D.2小時
  37.學校體育管理體制是學校體育管理的( )等方面體系和制度的總稱,是實現學校體育總目標的組織保證。
  A.指導思想、工作方針、發展規劃
  B.機構設置、權限劃分、運行機制
  C.管理方法、管理內容、管理手段
  D.監督、協調、指導、控制、反饋
  38.按人體參與活動的基本方式,體育課程內容可分為( )。
  A.走、跑、跳躍、投擲、攀登、爬越、懸垂支撐和平衡、角力等
  B.個人運動和集體運動等
  C.養生、健身、防病、治病、健康等
  D.水上運動、空中運動、陸地運動等
  39.一味強調體育課程內容的科學性、系統性,把學生當成掌握基本知識、基本技術和基本技能的“工具人”和傳承運動文化“載體人”的做法,忽視學生的興趣和愛好,是對學生( )的一種壓抑。
  A.鍛煉的有效性、有序性B.積極性、創造性
  C.知識性、實用性D.科學性、層次性
  40.體育學科獨有的運動認知體系是不斷提高人體對物體,對自我的速度,對時間、空間、距離、重量、力量、方位、平衡、高度等因素進行識別和控制的能力,是一種身體-動覺智力。構成身體-動覺智力有三個核心要素,其一是有效地控制身體運動的能力;其二是熟練地操作物體的能力;其三是( )的能力。
  A.語言和行動協調一致B.體腦協調一致
  C.肢體和動作協調一致D.時間和空間協調一致
  41.骨骼肌細胞收縮和舒張最基本的功能單位是( )。
  A.線粒體B.肌小節
  C.細胞核D.細胞膜
  42.慢肌纖維有以下代謝特征( )。
  A.糖酵解酶活性和有氧代謝酶活性均較低
  B.糖酵解酶活性較低,而有氧代謝酶活性較高
  C.糖酵解酶活性和有氧代謝酶活性均較高
  D.糖酵解酶活性較高,而有氧代謝酶活性較低
  43.胰高血糖素由胰島的( )細胞分泌。
  A.α B.β
  C.γ D.θ
  44.賽前狀態是指人體在比賽或訓練前某些器官、系統產生的一系列( )反射性變化。
  A.心理活動B.生理活動
  C.自然條件D.人工條件
  45.乳酸閾(也稱為無氧閾)是指人體在遞增運動強度運動時,由( )的臨界點。
  A.ATP-CP供能向無氧代謝供能過渡
  B.有氧代謝供能向ATP-CP供能過渡
  C.有氧代謝供能向無氧代謝供能過渡
  D.無氧代謝供能向有氧代謝供能過渡
  五、體育綜合判斷題
 ?。ㄅ袛嘞铝懈髅}是否正確,正確的在字母“A”上填涂,錯誤的在字母“B”上填涂,在其它字母上填涂的無效。每小題1分,共15分)
  46.靜息電位是鈉離子內流的平衡電位。( )
  47.長期系統的速度性訓練有助于快肌纖維選擇性肥大。( )
  48.血紅蛋白含量直接影響無氧耐力水平。( )
  49.在運動過程中機體無論處于何種機能狀態,體內三個供能系統都要共同參與供能。( )
  50.出現“青春期高血壓”的青少年一般體質較差,運動能力較弱。( )
  51.體育教師在進行情景教學前,要讓學生“想玩”;在進行比賽教學前,要讓學生“入景”;在進行游戲教學前,要讓學生“摩拳擦掌”。( )
  52.體育教學中的運動負荷變化與控制過程是:粗略掌握動作階段→改進與提高動作階段→動作的鞏固與運用自如階段等三個階段。( )
  53.體育教學中樂趣體驗的過程是:學生在自己原有的技能水平上充分地運動,從而體驗運動樂趣的階段→學生向新的技能水平進行挑戰,從而體驗運動學習樂趣的階段→學生在運動技能習得以后進行技術和戰術的創新,從而體驗探究和創新樂趣的階段。( )
  54.學校體育的健身功能主要表現在促進身體的正常生長發育,提高人體的機能水平和形成正確的身體姿勢,全面發展身體素質和基本活動能力,提高對環境的適應能力和對疾病的抵抗能力等。( )
  55.《體育(與健康)課程標準》改變了過去按運動項目劃分課程內容的做法,將學習內容劃分為運動參與、運動技能、身體健康、心理健康和社會適應5個領域。( )
  56.速度素質包括反應速度、動作速度和移動速度3種類型。( )
  57.動作質量屬于動作要素的內容。( )
  58.采用持續訓練法發展有氧耐力的負荷應該將心率控制在170次/分~180次/分。( )
  59.耐力素質可以分為心血管耐力和肌肉耐力。( )
  60.運動員的心理能力是指其與訓練競賽有關的個性心理特征,以及依訓練競賽的需要把握和調整心理過程的能力。( )

  第二部分
 ?、?運動生理學
  一、論述題(15分)
  試述影響最大吸氧量的因素。
  二、案例分析題(15分)
  運動員參加10000米跑比賽初期,常出現呼吸急促困難、頭暈、胸悶、主觀感覺難受、跑速下降等現象,繼續堅持運動后上述現象會逐漸消失,運動員感覺輕松,運動恢復正常。
  試分析產生上述情況的原因。
 ?、?學校體育學
  一、論述題(15分)
  試述學校體育對學生智育發展有哪些作用。
  二、案例分析題(15分)
  2006年,某體育俱樂部把世界上最普及和流行的籃球和足球兩大運動項目結合在一起,6人為一隊,讓運動員半場打籃球、半場踢足球,一個隊進攻時踢足球,而防守時則打籃球,另一個隊進攻時打籃球,防守時則踢足球,20分鐘交換場地并變換攻防內容。要使這一運動項目能夠吸引中學男生積極參與,根據有效開發和利用課程資源的方法和途徑,請你談談如何改造和創新項目的規則和技戰術要求,才有可能收到良好的效果。
 ?、?運動訓練學
  一、論述題(15分)
  結合某一運動項目論述教練員制定戰術方案時應該注意的問題。
  二、案例分析題(15分)
  某田徑隊的教練員為了提高運動員全身不同肌群的力量耐力,安排該隊運動員每人依次連續完成俯臥撐10~15次、單杠引體向上8~12次、蹲跳10~20次、收腹兩頭起8~15次、背仰兩頭起6~10次、原地高抬腿30~60次、撐臂收腿5~10次和蛙跳10~13次的一組練習。完成練習后休息1分鐘,每人再依次完成一組上述練習。
  請指出該教練員具體采用的是什么運動訓練方法,試分析這種運動訓練方法的應用特點及該訓練安排的不足之處。

  2010年在職攻讀碩士學位全國聯考體育碩士入學資格試卷A部分參考答案第一部分

  一、英語語法單項選擇題(每小題1分,共10分) 1.D 2.D 3.C 4.B 5.A 6.B 7.A 8.D 9.C 10.C
  二、英語詞匯單項選擇題(每小題1分,共10分) 11.A 12.D 13.B 14.A 15.A 16.C 17.A 18.B 19.C 20.D
  三、英語閱讀理解題(每小題1分,共10分) 21.B 22.A 23.D 24.A 25.C 26.A 27.B 28.A 29.C 30.D
  四、單項選擇題(每小題1分,共15分) 31.C 32.D 33.D 34.C 35.A 36.A 37.B 38.A 39.B 40.B 41.B 42.B 43.A 44.C 45.C
  五、判斷題(判斷下列各命題是否正確,正確的在字母“A”上填涂,錯誤的在字母“B”上填涂,在其它字母上填涂的無效。每小題1分,共15分) 46.B 47.A 48.B 49.A 50.B 51.B 52.B 53.A 54.A 55.A 56.A 57.B 58.B 59.A 60.A

版權聲明:凡注明“原創”字樣的文章,均為中國在職研究生教育信息網原創,禁止任何媒體轉載。

相關文章

相關簡章

推薦學校

查找方式:按地區 | 按拼音 | 按關注度

在職研究生報名入口

在職讀研排行榜

EMBA院校庫

歷年真題更多>>

合作鏈接

關于我們 | 聯系方式 | 商務合作 | 版權所有 | 找學校 | 找專業 | 網站地圖
咨詢服務:010-62928362 010-62927213 400-611-2986 京ICP備18039511號-2
Copyright ?2019 eduei.com 中國在職研究生教育信息網 All Rights Reserved
不良信息舉報中心電子營業執照
盛大彩票|官网登录